Kom godt i gang med kryddersnaps - Uldjydernes Bjesklaug

Gå til indhold

Hoved menu:

Kom godt i gang


Kryddersnapsens grundregler
Her er en kort beskrivelse af de mest elementære ting, man skal være opmærksom på, når man laver kryddersnaps.

Hvor henter man urter?
Undlad at plukke urter og grave rødder op ved rabatter og grøftekanter langs vejene. De kan være forurenede af trafikken. Gå mindst 50 – 100 meter væk fra vejen, inden du samler noget til kryddersnapsen. Markskel og læhegn kan også være forurenet af bondemandens sprøjte. Det bedste er store naturområder (heder, moser og skove). Hvis man ikke er sikker på, hvilken plante det er, skal man undlade at bruge den. Der findes jo trods alt giftige planter.

Hvornår skal der samles planter?
I mange opskrifter er der angivet en bestemt tid, men hovedreglen er:
Blomster og blade er bedst at plukke midt på dagen og i solskin
Rødder og grene er bedst at tage om foråret eller sent om efteråret.
Frugter skal være næsten fuldmodne, men der er undtagelser

Hvilken spiritus?
Brug en snaps eller vodka med 38% – 40% alkohol. Vær opmærksom på, at den skal smage af så lidt som muligt (være neutral i smagen). Der findes ikke nogen snaps eller vodka, som slet ikke smager af noget, men man må prøve sig frem, med hvad man synes bedst om. Smagen fra spiritussen kommer jo oven i krydderurtens smag. De mest almindelige snapse er Alm. Brøndum, Klar Brøndum og Klar Svendborg. Der findes også mange vodka'er, som fint kan anvendes.

Hvad bruges til at trække i?
Nogen mener det bør være mørke beholdere, så der ikke kommer lys til, men almindelige syltetøjsglas med tætsluttende låg er helt fine. Så kan man stille dem i et mørkt skab og tage dem frem en gang imellem for at følge med i processen.

Hvor længe skal det trække?
Der findes mange opskrifter, hvor der er angiver en bestemt tid, men hovedreglen er:
Blomster og blade trækker i få dage
Rødder og grene trækker i få uger
Frugter og lignende trækker i nogle måneder
Men der er jo ingen regler uden undtagelser.

Hvordan filtreres når trækketiden er slut?
Når trækketiden er slut, skal det, man har trukket på, filtreres fra. Det kan man gøre ved hjælp af et kaffefilter eller thefilter. Vattamponer kan også bruges. Der slipper flest æteriske olier igennem thefiltre, men desværre også flest urenheder. Hvis der efter et stykke tid er kommet bundfald, filtrerer man igen.

Hvor længe skal det lagres?
Der findes ikke nogen entydig svar på dette. Det afhænger af ens smag. Ved lagring bliver snapsen mere rund i smagen. Det er der nogen, som godt kan lide, mens andre synes den bliver tandløs. Der er også meget forskel på lagringstid for de forskellige planter. Nogle er drikkeklare umiddelbart efter trækketiden er slut, mens andre har bedst af at modne først. Man må prøve sig frem. Lagringstider fra få uger til nogle måneder er ret normalt. Nogle endda i få år.

Hvordan gøres snapsen drikkeklar?

Det er som regel nødvendigt at fortynde udtrækket(essensen) med ren snaps/vodka, da smagen ellers er alt for stærk. Hvor meget den skal fortyndes, er jo igen en smagssag. Man bør anskaffe sig et måleglas med angivelser af milliliter. Så må man bare prøve sig frem med små portioner. Tag f.eks. 1 cl. essens og fortynd med 5 cl. snaps. Når man har fundet det blandingsforhold, man synes bedst om, skal man lade det stå et par dage og så kontrolsmage igen. Igen, husk at notere blandingsforholdet og hvilken snaps, der er brugt.

Husk!
Det er kun dig selv, der kan afgøre hvordan "Din" kryddersnaps skal smage for at den smager bedst. Lyt gerne til råd og vejledning fra erfarne, men vurder selv, om du kan bruge rådene til din måde at gøre det på. Husk også at notere ned, hvordan du har lavet dine snapse, så du har en chance for at gentage dine pletskud.

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu